Şirketlerin kuruluş aşamasında ilk cevaplanması gereken konu şirket türüdür. Şirket türlerinden olan Anonim Şirket yapısı itibari ile en çok tercih edilen türlerden birisidir. Bu nedenle şirket kurulma aşamasında anonim şirket kurmak hakkında yeterli bilginin alınması çok önemlidir.
İçindekiler
Anonim Şirket Nedir?
Anonim şirket Türk Ticaret Kanununda yer alan 269’ncu maddesine göre bir unvana sahip ve bununla birlikte sermayesi paylara bölünmüş olan ve borçlarından sadece mal varlığı mesul bulunan şirketlere Anonim şirket denir. Anonim şirketler gerçek veya tüzel kişiler tarafından en az 50 bin TL’lik sermaye ile kurulması gerekmektedir. Bu şirketlerin kuruluş amaçları ise ileride gerçekleşme ihtimali bulunan büyük ekonomik faaliyetlerin yönetilmesi olmaktadır. Çoğunluk esasına dayanan bu şirketlerin diğer şirketlere göre belirli farklı özellikleri bulunmaktadır. Anonim şirket nedir in cevabını aldıysak şimdi diğer konulara geçelim.
Anonim Şirketlerin Özellikleri Nelerdir?
Günümüzde pek çok şirket türü olmaktadır. Bu şirketlerin özellikleri ve kurulma aşaması birbirinden farklıdır. Anonim şirketlerin özellikleri ise şunlardır:
- Anonim şirketler tüzel veya gerçek kişiler tarafından kurulabilir.
- Ortak sayısı sınırsızdır.
- Kanuna göre illegal olmayan her sektörde faaliyet gösterebilirler.
- Ortaklar kamu borçlarından sorumlu değillerdir.
- Hisselerin devri sözleşmesi ile yapılır. Fakat devir işlemleri esnasında noter onayı veya ticaret siciline tescil kaydı zorunluluğu bulunmamaktadır.
- Şirketi kuran kişi gerçek kişi ise hisseler şirketin kuruluşundan 2 sene içinde satılır ise gelir vergisine tabi tutulur. Eğer 2 sene sonra satılır ise gelir vergisine tabi tutulmaz.
- Şirket yönetim kurulu üyeleri gerçek veya tüzel kişi olabilir.
- Sermaye en az 50 bin TL olmalıdır.
- Halka arz edilebilir.
Anonim Şirketi Nasıl Kurulur?
Anonim şirketleri iki farklı şekilde kurulabilir. Bunlardan birincisi ani kuruluştur. Ani kuruluş şartına göre Anonim şirketlerde şirket sermayenin tamamının kurucu ortaklar tarafından taahhüt edilmesi gerekmektedir. Yönetim kurulu üyelerinin ise şirket sözleşmesini hazırlaması ve onaylatması gerekmektedir.
Tedrici kuruluş şartına göre ise kurulan şirketin kurucu ortaklar tarafından taahhüt edilen sermayenin dörtte birini kuruluş tarihinden itibaren üç ay içerisinde kurucu ortaklar tarafından ödenmesi gerekmektedir. Geri, kalan ise üç yıl içerisinde eşit taksitler ile ödenebilir.
Anonim Şirket Kuruluş Aşaması
Anonim şirket kurmak isteyen kişilerin nasıl kurulacağı hakkında detaylı bilgiye sahip olması gerekmektedir. Anonim şirketi kurarken belirli aşamalardan geçilmesi gerekir. Bu aşamalar şu şekildedir:
- İlk olarak yapılması gereken şey ticaret odasına kayıt yaptırmaktır. Daha sonra vergi dairesine gidilir ve mükellefiyet açtırmak için başvuru yapılır.
- Daha sonra şirketin kurulacağı merkez neresi ise o adresi belirlemek ve kira kontratının yapılması gerekir. Bu aşamada şirket ana sözleşmesi hazırlanır. Ayrıca NACE kodu ve şirket unvanı da yine bu aşamada belirlenir.
- Ana sözleşme Ticaret Sicil Müdürlüğündeki personelin karşısında imzalanarak imza beyannamesi yazılı beyanname ile birlikte teslim edilir.
- Daha sonra potansiyel vergi numarası Mali Müşavir ile birlikte alınmalıdır.
- Banlaya imza beyannamesi, potansiyel vergi numarası ve ana sözleşme ile birlikte gidilmeli ve hesap açtırılmalıdır.
- Ticaret odasına Mali Müşavir ile başvurulmalı ve şirket kaydı yapıldıktan sonra notere gidilip imza sirküleri hazırlanmalıdır.
- Tescil işlemleri tamamlandıktan sonra mali müşavir resmi defterleri Ticaret Sicil Müdürlüğüne tasdik ettirilmeli ve vergi levhası çıkartılmalıdır.
- Son olarak vergi dairesi şirket adresini gelip incelemektedir.
Sanal Ofis Anonim Şirket Kuruluşu Avantajları
Sanal ofisler son yılların en trend ofis çeşitleri arasında yer almaktadır. Bir ofise veya iş merkezine bağlı olmadan tüm ofis imkanlarından yararlanmak istiyorsanız sanal ofisleri tercih edebilirsiniz. Özellikle proje bazlı veya home office çalışan kişilerin tercih ettiği bir ofis çeşidi olmaktadır.
Anonim şirket kuruluşunda sanal ofisler tercih edilebilir. Özellikler maliyet açısından büyük avantajları bulunmaktadır. Sınırsız internet hizmetleri, sekretarya hizmetleri, posta yönetimi ve toplantı odası gibi hizmetler sanal ofis hizmetlerinin içerisinde yer almaktadır. Bunun dışında evde kurduğunuzda ödediğiniz stopaj yerine, KDV ödersiniz. Sizlerde Anonim şirketleriniz için sanal ofisleri tercih ederek birçok özelliği ile büyük avantajlar yakalayabilirsiniz.
Özetle size yazımızda anonim şirket nedir hakkında bilgi vermeye çalıştık.
Diğer şirket tiplerini ve şirket farklılıklarını öğrenmek için şirket kurmak yazımızı okuyabilirsiniz.
Anonim şirket nedir hakkındaki diğer bilgileri Wikipedia adresinden edinebilirsiniz.
Bu Yazıyı Paylaşın
Son Yazılar
Paylaşımlı Ofis Nedir?
Devamını GörSanal Ofisle Şirket Kurmak
Devamını GörNeden Sanal Ofis?
Devamını GörHazır Ofis Nedir?
Devamını GörLimited Şirket
Devamını GörAnonim Şirket Nasıl Kurulur?
Devamını GörSanal Ofis Nedir?
Devamını GörŞirket Kurmak
Devamını Gör